India mea frumoasa, partea a doua

Ca turist, cel mai bine e sa gasesti si sa antamezi un taximetrist de treba, daca te intelegi cu el il chemi apoi in fiecare zi si ti-ai castigat in acelasi timp si un ghid local. Salim a fost alegerea noastra.

20161115_192949

Il platesti pe ore si nu pe kilometri. Pentru 2 ore iti cere 1000 de rupii, vreo 60 de lei, 4 ore costau parca 1500 de rupii, 8 ore 2300 de rupii. Salim ne-a dus sa vizitam zona istorica a orasului, ne-a oferit informatii, a oprit unde am vrut, a stat dupa noi cand am vrut sa coboram. Ne-a prezentat cele mai importante zone din oras. De la tribunal la primarie, de la cel mai luxos spital din oras la cel mai mare muzeu din oras.

20161114_113338
Taj Mahal Palace Hotel este cel mai bine pozitionat hotel din Mumabi. In el vei gasi si galeria oaspetilor celebri: John Lenon, Printul William si Kate Middleton, Hillary Clinton, Printul Charles sau Francois Hollande. Hotelul si-a trait cea mai mare drama in 2008, cand un comando terorist a luat mai multi ostatici si a distrus o parte din hotel. Din nefericire 167 de persoane si-au pierdut viata, mai multi indieni, dar evident, cetatenii straini au fost cei evidentiati. Dupa atacurile teroriste indienii au trecut la masuri de securitate sporite. In hoteluri, malluri, mari centre comerciale intri dupa ce ai trecut in prealabil de un control. Cei care iti fac control poarta intotdeauna manusi si nu se ating de lucrurile tale decat cu mare grija.

img-20161112-wa0008
In fine, in India totul incepe insa cu Getaway of India. Poarta de intrare in India, un monument impunator, construit in cinstea regelui George al V lea si a reginei Maria. Piatra de temelie a fost pusa la sosirea inaltelor fete regale, in 1911, dar finalizarea lucrarii a avut loc mai tarziu, in 1924. Ironia sortii pentru englezi a fost ca tot pe acolo au si plecat, in 1948.

 

img-20161112-wa0005

 

Cand ajungi in zona trebuie sa fii pregatit ca vei fi asaltat de localnici, oamenii vor o poza cu tine pentru ca esti alb. Daca mai esti si blond..cu atat mai bine. Dar nu asta conteaza prea mult. Parintii vin si te roaga sa iti faci o poza cu micutii lor care rad cu gura pana la urechi.

 

img-20161112-wa0006

Te intrebi daca esti un urs, cu maimutele sau elefantii ei sunt obisnuiti :). Nu iti face griji prea mari pentru buzunare, nu am avut nicio problema, n-au incercat sa imi fure nimic. Apoi, nu prea cersesc, sigur, vor sa iti vanda cate ceva, dar nu trag de tine, iar daca le spui clar ca nu vrei nimic te lasa in pace.

img-20161112-wa0003

Exista o coada la controlul de securitate pentru femei si una pentru barbati. Mananca in zona dovlecior crud sau inghetata, nu am incercat nimic.
Muzeul printului de Walls. Nu il rata, merita din plin. In primul rand are o curte interioara abolut fascinanta, o curte in care iti gasesti linistea. In mijlocul unui oras nebun si aglomerat, in curtea muzeului ai senzatia ca esti intr-o alta lume. Pretul de intrare pentru straini este de 500 de rupii, 30 de lei, pentru localnici 70 de rupii, vreo 4 lei. E un mixt de arta in cadrul muzeului, de la colectii hamalayene, nepaleze, la colectii de picturi din scoala italiana, flamanda sau franceza. Pentru cei interesati de arme de tot felul sau scuturi – exista un spatiu special.

20161114_121057

Exista si o zona cu mumii, nu prea ma simt confortabil langa ele, nu am vizitat sectorul. M-au impresionat colectiile donate muzeului de familiile Ratan Tata si Doran Tata. In timpul primului razboi mondial – muzeul a fost spital de campanie.

 

20161114_120641

“Omul strica lucrurile mai mult cu cuvintele decat cu tacerea”, Mahatma Gandhi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *